Katya Anjoux - Admin Vin Noi 18, 2011 5:25 am
Jack simti un nod in gat cand vazu cat de repede si aproape curat mergea trebea. Il facea sa chestioneze serios latura buna a omenirii.
Flacariile se amestecau cu apusul soarelui. Trecusera cinci, sase, sapte ore de cand se prabusisera. In jurul lui auzea rugaciuni murmurate in memoria celor care au cazut. Mainiile ii tremurau, vazand cum cenusa incepe sa se imprastie in aer, si ochii incepura sa-i lacrimeze. Simti cum nodul din gat devine din ce in ce mai strans, si se indeparta aproape fugind de rug. Cineva striga in urma lui, dar nu raspunse.
Pasii il purtau apasat si hotarat in jungla, si cand se vazu in final singur si inconjurat de copaci, se apleca ca sa traga aer in piept. O mana il atinse pe spate.
- Jack? Te simti bine?
Se intoarse si o vazu pe fata care-l ajutase cu cadavrele, fata despre care baiatul gras ii spusese ca o cheama Kate.
- Nu, eu nu pot. Nu pot. Ok ? Nu pot, pur si simplu ... nu pot.
Se vazu mai panicat ca niciodata, incercand sa-si recapete suflul, clatinand frenetic din cap.
Kate ii puse o mana pe umar, si ochii el albastri il priveau intrebator.
- Nu pot sa iau deciziile astea, intelegi?! Nu sunt Dumnezeu. Nu pot sa decid daca oamenii aia aveau nevoie de o inmormantare crestineasca, sau de ..... . Isuse, ce le spun rudelor lor, ce o sa mi spun mie? Nu pot, nu pot sa decid asta, nu pot sa decid pentru atatia oameni. Nu ...
Glasul i se franse, si simti cum nu mai poate sa respire. Isi simtea pulsul incetinind, la fel de clar ca si cum ar fi urmarit un film.
- Jack, linisteste-te. Uita-te in ochii mei. Nu ai ales nimic, pricepi asta? Nu a fost nici o alegere de facut. Uita-te in ochii mei, Jack, vorbesc serios. N-a fost o alegere, si cu atat mai putin alegerea ta! Am vazut un copil aici, Jack, un copil viu. Cum vrei sa creasca, chiar si cateva zile, cu morti dezmembrati in fata ochiilor? Asculta-ma, s-ar fi infectat. Sti asta. S-ar fi infectat si ne-am fi imbolnavit si noi.
Incerca sa traga aer in piept, dar nu reusit. Se aseza si isi lasa capul adanc in genunchi, simtind cum privirea i se incetoseaza.
- Ai un atac de panica. ii spuse Kate aproape soptit.
- Sunt doctor, stiu ce e aia un atac de panica, si stiu sa recunosc unul. incerca el sa spuna, dar cuvintele abia i se formara inteligibile.
- Nu a fost vina ta, Jack. N-ai fi putut sa faci nimic avionului. N-ai fi putut sa ne salvezi atunci, dar poti acum.
- Nu ... pot ... sa ... fac... asta. vorbi el printre dintii inclestati.
Kate se aseza langa el, luandu-l de maini cu un gest ferm.
- Ba poti. Trebuie doar sa trecem de ziua de azi.
Si cateva clipe bune amandoi tacura, si niciun sunet nu se auzi. Nici vantul, nici aerul, nici focul. Nimic. Apoi respiratia ii reveni la normal, pulsul la fel. Nu-i dadu drumul la maini.
- Si dupa ce trecem de ziua de azi?
Kate zambi cu tristete.
- Trebuie sa trecem de cea de maine.